Marjut Ojanen
FM, laillistettu puheterapeutti
Ammattia etsimässä
Olen ajautunut puheterapeutin ammattiin pienen mutkan kautta. Valmistuin ensin sairaanhoitajaksi ja erikoistuin psykiatriaan. Tein alalla töitä kymmenisen vuotta sekä psykiatrian päivystyksessä ja vastaanotossa että lasten, nuorten ja aikuisten parissa osastoilla. Terapiatyö on ollut tavoitteeni, lapset ja lasten hyvinvointi lähellä sydäntä. Sairaanhoitajan työ jäi omien lasten syntymän myötä ja siitä lähti uusi matka kohti puheterapeutin ammattia. Ja olen edelleen samalla matkalla, terapeuttina. Nyt suuntautunut lasten parissa tehtävään kuntouttavaan työhön.
Matkalla puheterapeuttina
Olen opiskellut Oulussa. Siirryin sieltä perheeni kanssa Turkuun ja tein opintoihin liittyvän harjoitteluvaiheen ja sen jälkeen myös sijaisuuden Turun terveystoimessa. Työnkuva painottui arviointiin ja sain olla mukana diagnosoivassa työryhmässä. Opiskeluaikana olin aktiivisesti mukana Aivohalvaus- ja dysfasialiiton (nykyinen Aivoliitto ry) sopeutumisvalmennuskursseilla. Sen vuoksi siirtyminen päätoimiseksi puheterapeutiksi liittoon olikin hyvin luontevaa. Sain olla mukana eturivin näköalapaikalla. Työnkuvassa oli monipuolisesti monenlaista: koulutuksia eri puolilla Suomea, tiedottamista, sopeutumisvalmennuskursseja ja yksilökuntoutusta. Päätoiminen työura valtakunnallisessa järjestössä kesti kahdeksan vuotta. Se sisälsi runsaasti tärkeitä, koskettavia ja mieleenpainuvia kohtaamisia. Aika Aivohalvaus- ja dysfasialiitossa liitettynä työhistoriaan psykiatrisessa hoitotyössä onkin ohjannut merkittävästi tapaani tehdä tätä työtä. Keskeisenä ohjenuorana on kokonaisvaltainen työote, yksilöllinen kohtaaminen, onnistuneet vuorovaikutustilanteet ja niiden merkitys lapsen kokonaiskehitykselle. Koen myös eettiset arvot työssäni hyvin tärkeinä. Olenkin toiminut mukana myös Puheterapeuttiliiton ammattieettisessä lautakunnassa.
Pyrin työssäni huomioimaan koko perheen ja tukemaan koko perheen sekä lapsen lähiympäristön monipuolista osallistumista. Moniammatillinen yhteistyö eri ammattiryhmien kanssa on mielekäs ja antoisa tapa tehdä tätä työtä. Yhdessä olemme niin paljon enemmän. Vuosien varrella olen hankkinut lisäkoulutusta mm. vuorovaikutukseen, AAC:hen sekä syömiseen ja puhemotoriikkaan liittyen.
Marjuttina vapaa-ajalla
Vapaa-aikaan liittyvät oleellisena osana matkustaminen, kulttuuri eri muodoissaan ja liikunta. Matkustaminen on varmaan se aivan ykkönen. Kulttuurin saralla olen monipuolinen arkikäyttäjä, ainakin teatterin suurkuluttaja. Keväästä syksyyn minut löytää takuuvarmasti golf-kentältä tai mereltä.
Täydennyskoulutuksia:
- Voimavarakeskeinen perhetyö puheterapeuteille
- Manuaalinen puheterapeutti (VoiceWell)
- PROMPT (taso 1)
- Oral Placement Therapy- taso 2
- Myofunktionaalinen terapia
- Care Index
- Tukiviittomat, kuvakommunikaatio, Taike-taulusto, nopea piirrosviestintä
- Apusanamenetelmä, väri- ja kosketusvihjemenetelmä dyspraksian kuntoutuksessa
- Vuorovaikutukseen ja leikkiin liittyvät lisäkoulutukset
- Autismin kirjon kuntoutus
- Voimavarakeskeinen työnohjaajakoulutus 2022-2024
Terapian toteutus kieli suomi, muu kielitaito: ruotsi, englanti